3 handicapvenlige storbyer i Europa - og en du måske skal vente lidt med...

Storbyferie emmer af kultur, kunst og masser af godt til ganen – og sammenlignet med storbyer i resten af verden, føles det ofte som om, der hele tiden gemmer sig en historisk bygning rundt om det nærmeste hjørne.

Men den historie betyder også, at de til tider oldgamle byer ofte ikke er blevet designet med tilgængelighed for øje. Derfor får du her 3 gode bud på storby-destinationer, der udover at emme af historie også er kendt for at være særligt handicapvenlige.

Barcelona, Spanien

Skal du på storby-ferie, så er den mest effektive måde at komme rundt ofte byens offentlige transport. I Barcelona har de virkelig lagt sig i selen og mere end 90% af byens metroanlæg er designet til at matche mennesker med handicap – sammenlignet med 25% i London. Derudover er alle deres busser udstyret med handicapramper, så du nemt og hurtigt kan komme ombord.

Barcelona har i mange år arbejdet for at øge tilgængeligheden og er i dag en af verdens mest handicaptilgængelige byer. De har blandt andet mærket alle sine turistdestinationer efter, hvilke faciliteter der tilbydes til handicappede – der findes fem kategorier:

  • Tilgængelig for blinde og svagtseende
  • Tilgængelig for døve og hørehæmmede
  • Tilgængelig for kørestolsbrugere og personer med nedsat førlighed
  • Tilgængelig med assistance for kørestolsbrugere og personer med nedsat førlighed
  • Tilgængelig for personer med indlæringsvanskeligheder

 

Derudover er hver destination mærket med forskellige ikoner, alt efter hvilken hjælp der tilbydes, som guides med blindeskrift, information på lydbånd, tegnsprogstolke, lifte osv.

Du kan besøge Barcelonas guide for handicappede her.

Berlin, Tyskland

I Berlin kan man mærke historiens vingesus kombineret med det hippe, urbane centrum, hvor nogle af Europas vildeste underkulturer vokser frem nærmest måned for måned. Berlin er generelt meget tilgængelig i kørestol og langt de fleste attraktioner har kørestolsramper, lifte eller elevatorer.

Berlin har lavet en guide kaldet Accessible Berlin, som giver dig alle top tips til en tilgængelig ferie i den tyske hovedstad.

Besøg Accessible Berlin her.

De har udgivet appen accessBerlin, som giver dig 6 af de bedste og mest handicapvenlige ruter, hvor du kommer forbi 59 af Berlins vigtigste og mest besøgte destinationer. Derudover giver deres ”Wheelmap” dig overblikket over tilgængeligheden for kørestole og adgangen til handicaptoiletter, lige meget hvor du er i byen.

Berlins offentlige transportnetværk er meget handicapvenligt – og næsten alle busser og sporvogne har ramper til kørestole. Og, som den eneste by i Europa tilbyder de gratis, at en mobilitetsassistent kan møde dig på dit hotel og guide dig hele vejen til din destination – og tilbage igen. Servicen har åbnet fra mandag til fredag, 07.00 – 20.00 – det kræver dog, at man booker minimum en dag i forvejen.

Wien, Østrig

Et rejsemål, som tit bliver overset af mange danskere, er den østriske hovedstad, Wien. Det tidligere magtcentrum i det Habsburgske imperium er kendt for rige historie indenfor især kunst og musik og er stedet, hvor Mozart komponerede mange af sine mest berømte værker.

Og selvom Østrig for mange er lig med bjerge op og ned, så er Wien faktisk en af de mest handicap-venlige byer i Europa. Mange af de upraktiske brosten er nemlig blevet fjernet sammen med de høje kantsten, hvilket gør Wiens gader utrolig praktiske at komme rundt i med en kørestol.

Wiens historiske fortid gør dog, at nogle bygninger og gader ikke er 100% indrettet til kørestole – men der er altid en vej rundt om lige om hjørnet og generelt kommer du nemt rundt i hele byen – både ved egen kraft og i offentlig transport, hvor langt størstedelen af byens busser og sporvogne har lave gulve og ramper til kørestole og elevatorer til metro-stationer.

Og en, du måske skal vente lidt med…

Rom, Italien

Alle veje fører til Rom – men du kommer nok til at køre en omvej eller to for at undgå de værste brosten, hvis turen til den italienske hovedstad foregår i kørestol. 

Rom har i løbet af de sidste år fået opgraderet adgangen for handicappede til mange af deres mest besøgte destinationer – men, der er stadig et stykke vej, før den italienske hovedstad kan kalde sig rigtig handicapvenlig.

Steder som Vatikanet og Peterskirken er rigtig fint indrettet, men på den anden side er der i eksempelvis Colosseum kun adgang til de nedre niveauer. Derfor kan det godt betale sig at kaste et kritisk øje på de seværdigheder, man gerne vil forbi, før man booker rejsen – ellers risikerer man at komme skuffet hjem.

Historien siger, at Rom er bygget på 7 høje – så du skal være klar på, at det går meget op og ned, når I tager på opdagelse i byen.

Har du et godt tip til en handicapvenlig storbyferie?

Send os en mail på sta@langhoej.dk eller send os en besked på Facebook.