Guide: Bevilling af handicapbil

Det kan være svært at overskue processen, fra du ansøger kommunen om en handicapbil, til den bliver bevilget, bygget og endelig leveret. Her giver vi dig overblikket over hele forløbet, så det bliver nemmere at overskue.

1. Ansøgning til kommunen

Første skridt i processen er, at ansøge kommunen om midlerne til at købe en handicapbil. Ansøgningen skal indeholde de nødvendige informationer, der forklarer, hvorfor du har brug for en bil med særlig indretning – som eksempelvis beskrivelse af dit handicap/funktionsnedsættelse og dit kørselsbehov.

Ansøgningen laver du i samarbejde med din socialrådgiver og din læge.

Der er en del informationer, der skal behandles i forbindelse med bevillingen af en handicapbil. Kommunerne har forskellige behandlingstider, som de kan informere dig om.

2. Afprøvning

Hvis din ansøgning godkendes, er det blevet tid til afprøvning af biler. Her skal bilen du prøver leve op til Servicelovens §114, som siger at bilen skal være den “billigst egnede bil”.

Langhøj er en af de virksomheder i Danmark, der foretager flest afprøvninger af biler til mennesker med forskellige handicap. Vi arbejder sammen med alle landets kommuner.
Vi har et bredt udvalg og stor erfaring med at skabe det rigtige match mellem dine ønsker og kommunens krav, så du får “mest bil for pengene” med mulighed for selv at tilkøbe ekstraudstyr til fornuftige priser.

3. Vi afsender tilbud til kommunen

Når afprøvningen er overstået og vi har fundet den rigtige løsning, sender vi et tilbud afsted til kommunen.

Tilbuddet dækker både prisen på selve bilen og tilpasninger, som er nødvendige i forhold til din funktionsnedsættelse.

I det tilfælde, at du gerne vil købe en anden, dyrere bil, får du også et tilbud på dette, så du kan se, hvor meget du eventuelt selv ville skulle lægge oveni, for at få din ønskebil.

4. Bevilling fra kommunen

Når kommunen har modtaget vores tilbud behandler de sagen og du modtager den endelige bevilling. Det kan tage lidt tid, da der er mange detaljer i en sag om bevilling af handicapbil.

5. Køb af bil og ekstra tilkøb

Når du har modtaget din bevilling, kan du nu købe din bil hos os eller en anden forhandler. Din bevilling dækker indkøbet af den “billigst egnede bil”, som beskrevet i §114 af Serviceloven.

Derudover kan du for egen regning tilkøbe ekstraudstyr eller eventuelt opgradere til en dyrere bil.

Når vi er blevet enige om bil og udstyr, indsender vi slutsedlen til kommunen til endelig godkendelse.

6. Ombygning, indretning og syning af bil

Når vi har modtaget den endelige godkendelse, skal bilen bygges op. Vi har mange biler på lager, som du kan vælge imellem og dermed undgå de ca. 3 måneders leveringstid fra bilfabrikkerne. Hvis de ikke matcher dit behov, bestiller vi selvfølgelig en nyproduceret fra fabrikken til dig.

Efter modtagelse fra fabrikken begynder vi ombygningen af bilen, så den passer perfekt til dine behov. Ombygningen og indretningen af bilen kan variere meget i tid, alt efter antallet og størrelsen af tilretninger og biltypen.

Når vi kender tidspunktet for levering fra fabrikken, kan vi også give dig leveringstidspunktet for den færdige bil.

Efter vi har ombygget og indrettet bilen, kører vi bilen til syn, så den er klar til at køre ud på vejen.

7. Papirarbejde

Når købet er afsluttet, er der stadig nogle papirer, der skal færdiggøres, blandt andet med kommunen og SKAT. Vi gør det så hurtigt som muligt og vil i mange tilfælde kun mangle de sidste godkendelser, når vi er klar til at sætte nummerplader på bilen. Det kan dog i visse tilfælde tage lidt længere tid.

8. Levering og egenbetaling

Når papirarbejdet er afsluttet, er vi klar til at udlevere din bil til dig. I forbindelse med udleveringen betaler du desuden for eventuelle opgraderinger og ekstra tilkøb, som vi har aftalt i forbindelse med købsaftalen.

Vi gennemgår bilen, funktionerne i kabinen, lift og elektroniske døre og andre ting, du skal være opmærksomme på – så er du klar til at køre afsted med din nye bil!

Er du i tvivl om, hvad du skal gøre?